LijnVDA-rechts

Silohygiëne

Silohygiëne: KIJK TIJDIG UW SILO's Na

 

Nieuwsbrief opgesteld door Kristien Vanbelleghem, bedrijfsadviseur varkens, specialisatie zeugenhouderij bij Vanden Avenne-Ooigem

 

De laatste week krijgen we eindelijk het gevoel dat de zomer er aan komt. Leuk, zal je denken. Inderdaad, maar niet voor uw silo’s!

 

Elk jaar zien we het terug komen: dieren die minder presteren omdat ze muf, bedorven voer te vreten krijgen vol schimmels en bacteriën. Soms is de verontreiniging zo hoog dat ze radicaal weigeren om te eten.

 

Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Kijk daarom op tijd de silo’s na !

 

In warme perioden ontstaat er in een silo al snel condens. Aan de zonnekant verdampt het vocht uit het voer dat neerslaat aan de schaduwzijde. Daar wordt het voer nat, wat een ideale voedingsbodem is voor schimmels, salmonella, coli,…

 

Ook de grote temperatuurschommeling tussen dag en nacht werkt dit proces in de hand.

 

Aandachtspunten om schimmel- en bacteriegroei in silo’s te voorkomen:

 

  1. Stem de grootte van de silo af op het aantal dieren.
    Is hij te groot, dan wordt hij zelden volledig vol geblazen. Het stof koekt aan in de vrije ruimte boven het voer. Vooral bij meel is dat een probleem. Een silo die over gedimensioneerd is, vraagt daarom extra aandacht.
     
  2. Laat de silo minimum één maal per maand leeg komen. Vermijd constant bij blazen.
    Het nieuwe voer wordt immers uit gevijzeld terwijl er nog oud voer tegen de schuine wanden van de kegel achter blijft. Het oude voer wordt een broeinest voor schimmels en bacteriën.
     
  3. Zorg voor een ontluchtingspijp.
    Vele mensen verwarren de ontluchtingsbuis met de stofbuis! Dat is niet hetzelfde.

    De stofbuis zorgt er voor dat de overdruk bij het blazen weg kan. Meteen wordt ook het vrijgekomen stof bij het blazen afgevoerd en komt terecht in de stofzak.

    De ontluchtingsbuis bevindt zich bovenaan in de top van de silo en staat in contact met de buitenlucht. Als er condens gevormd wordt, dan wordt de waterdamp mee getrokken met de omgevingslucht naar buiten. Zo voorkomt u bederf van het voer door de vorming van vrij water.
     
  4. Schilder de silo bovenaan wit.
    De reflectie van het UV licht op het witte oppervlak zorgt er voor dat de lucht in de silo minder opwarmt. Zo voorkomt u dat de temperatuur in de silo oploopt. Bij een lagere temperatuur kan er minder condens ontstaan. Schimmels en bacteriën krijgen dan weinig kans om te groeien.
     

  5. Zorg er voor dat alle naden waterdicht zijn.
    Werk ze bij met silicone indien er lekken ontstaan. Vochtig voer bederft zeer snel, zeker in een warme periode.
     
  6. Zie en houd bij wat er in de silo gebeurt.
    Als de silo doorzichtig is, kan je gemakkelijk zien of er zich een korst vormt tegen de wand. Vaak is dat echter niet het geval. Houd daarom een overzicht bij van uw silo’s waarop u noteert wanneer ze leeg komen. Controleer de silo bovendien regelmatig via het mangat op aangekoekt voer. Noteer uw bevindingen op een silo-overzicht: klik op deze link om een blanco overzicht te downloaden. Zo komt u vanzelf tot een siloprotocol, wat onaangename verrassingen voorkomt.

    In onderstaand voorbeeld ziet u waar het mis ging:


    > Silo 11 kwam leeg op 5 februari. Toen was hij proper.
    > Op 30 maart was hij pas opnieuw leeg maar werd niet gecontroleerd.
    > In april aten de dieren slecht en presteerden ondermaats.
    > Op 4 mei werd vastgesteld dat de silo vuil en aangekoekt was. Hij werd dezelfde dag nog schoon gemaakt.
    > Daarna aten de dieren terug perfect.
     
  7. Maak minimum één maal per jaar alle silo’s schoon.
    Spuit de wanden zuiver via het mandeksel en/of het trechtermangatluik. Vergeet de trechterbak en de bochten niet na te kijken. Laat de silo volledig uitdrogen vooraleer opnieuw voer te blazen.
     
  8. Vanden Avenne heeft propshots ter beschikking.
    Dit is letterlijk een prop die de chauffeur in de silo blaast vooraleer het voer gelost wordt. Zo’n shot beschermt uw voer tegen de groei van enterobacteriën zoals salmonella en coli.
    Let wel: een shot in een vuile silo is zinloos. Dat is net hetzelfde alsof u uw kraamstal zou ontsmetten, zonder te kuisen. Vraag er naar als u uw bestelling doorgeeft aan de besteldienst of aan uw vertegenwoordiger.
     
  9. Is er geen aankoeking zichtbaar, maar twijfelt u toch aan de silohygiëne, neem dan een staal en laat het in het lab van Vanden Avenne controleren op het aantal kolonievormende eenheden schimmels.
    Dat geeft u de nodige informatie of reinigen al dan niet nodig is.

Als u deze tips ter harte neemt, zullen uw dieren u belonen met prachtprestaties, ook op warme dagen.

 

We wensen u een aangename zomer en veel succes !