LijnVDA-rechts

Pootproblemen pluimvee

Nieuwsbrief opgesteld door Rinke Donkers, Beukelaar Diervoeders

 

Vookomen van pootproblemen bij pluimvee !

 

Bij pluimvee zijn pootproblemen als gevolg van enterococcen cecorum een veel voorkomend probleem. Vleeskuikens die hier aan lijden, hebben meestal een ontsteking van een gewricht en/of botweefsel. Vaak vindt dit plaats rond de grote gewrichten zoals de heup, de knie of de hak. In sommige gevallen kan enterococcen cecorum ook een infectie van de zesde borstwervel veroorzaken. In dat geval ontstaan abcessen in de wervelkolom.

 

Een deel van deze problemen zijn te voorkomen door een juiste werkmethode qua hygiëne en een goed management op uw bedrijf. Een belangrijk punt hierbij is de opvang van uw eendagskuiken en het stalmanagement in de eerste week. Op dit laatste punt zullen we in deze nieuwsbrief verder ingaan.

 

Hoe ontstaat een besmetting van enterococcen cecorum ?

 

De bacterie kan via de lucht, de snavel, de huid en/of via voetzoollaesies overgedragen worden. Gedurende de eerste levensdagen kan de bacterie vanuit het darmkanaal in de bloedbaan terecht komen, omdat in deze periode de darmwand nog enigszins doorlaatbaar is voor bacteriën. De reden hiervan is,  dat in deze eerste dagen de maternale antistoffen opgenomen moeten worden.

 

De juiste opvang van uw eendagskuikens houden Enterococcen cecorum op hun plek

 

De enterococcen cecorum is een normale darmbewoner. In de darm hoort hij ook te zitten. We moeten er dus voor zorgen dat de enterococcen niet via de darmwand het lichaam ingaan. Dit is bij gezonde kuikens over het algemeen geen probleem. Bij minder gezonde kuikens of als gevolg van stressfactoren kan de bacterie het lichaam van het kuiken via de darm binnendringen en problemen veroorzaken.

 

Onderstaand enkele punten die belangrijk zijn voor de juiste opvang  (lees: voorkomen van stress) van uw eendagskuikens:

 

  • Vloertemperatuur
    Zorg ervoor dat uw vloertemperatuur bij opvang van de eendagskuikens (gemeten op het beton) tussen de 28 en 30 graden Celsius is. Probeer dit strikt op te volgen. Zowel een te hoge als een  te lage vloertemperatuur verhoogt de kans op een enterococcen besmetting.
     
  • Gemakkelijk toegang tot voer
    De kuikens moeten zo snel mogelijk voer kunnen opnemen. Zorg ervoor dat u tussen de 40 en 50 gram per kuiken op papier strooit zodat de opname vanaf dag 0 optimaal is.
     
  • Zuiver en vers drinkwater
    Laat regelmatig de kwaliteit van het drinkwater controleren. Als de kwaliteit in orde is, zorg er dan voor dat de jonge kuikens vers water krijgen. Spoel de leiding een uur voor de kuikens arriveren goed door en doe dit de eerste week eenmaal per dag.
     
  • Rustmoment
    Als de kuikens in de stal zitten en ze hebben de weg naar voer en water gevonden (dit is zo’n 18 uur na het lossen), geef ze dan een rustmoment in de vorm van een donkerperiode van 4 à 6 uur. In deze donkerperiode krijgt het kuiken de tijd om te rusten en kan het kuiken starten met de opbouw van zijn weerstandsvermogen.
     
  • Afbouw temperatuurschema
    Om ervoor te zorgen dat de kuikens de eerste week geen warmte-stress krijgen, is het van belang om de eerste week het temperatuurschema voldoende snel af te bouwen. Dit houdt in dat de streeftemperatuur op 7 dagen rond de 29 graden moet liggen.
    TIP: een kuiken dat te warm zit, is zeer lastig te zien. Iets te koud geven ze direct aan. Het is dan eenvoudig om qua temperatuur weer iets omhoog te gaan.
     
  • Early feeding bij geboorte in de stal
    Dit laatste punt willen we ook benoemen, omdat bewezen is, dat indien een kuiken snel na uitkomst voer en water tot zijn beschikking heeft, dit de kans op pootproblemen veroorzaakt door een besmetting met enterococcen cecorum aanzienlijk verkleint. Reden hiervan is dat de darmen zich bij directe opname van water en voer sneller sluiten. De enterococcen cecorum kunnen de darmwand niet meer passeren.

 

Conclusie
 

Enterococcen cecorum gaan hoofdzakelijk via de darmwand het lichaam binnen. Om dit te voorkomen, is, naast een gezond eendagskuiken, een goede ontwikkeling van de darmen in de eerste levensweek van groot belang. Snelle opname van vers water en voer na de uitkomst/ontvangst van de eendagskuikens vermindert de door­laatbaarheid van de darm en zo komen bacteriën niet in de bloedbaan.  Daarnaast is het van belang om stressfactoren te voorkomen. Dit kunt u bereiken om te zorgen voor een optimale opvang van de eendagskuikens.

 

Neem daarom contact op met de specialisten van Vanden Avenne om deze problemen te voorkomen.