LijnVDA-rechts

Nauwkeurig rantsoen

Nieuwsbrief opgesteld door Koen Timmermans, rundvee specialist bij Vanden Avenne-Ooigem

 

Bij het voeren van melkkoeien is iedere dag dezelfde maaltijd voorschotelen de grootste uitdaging. Koeien hebben het liefst iedere dag hetzelfde rantsoen, dit is ook het beste voor de gezondheid van uw koeien.

 

Via een schudbox en laboratoriumanalyses kan men perfect controleren of het gemengde rantsoen goed in elkaar zit. U kunt deze onderzoeken doen van het pas gevoerde rantsoen of van een rantsoen dat al een tijdje in de krib ligt. Zo kunt u zien hoeveel selectie van de verschillende componenten er is gemaakt door de koeien.

 

U kunt een perfect rantsoen voeren, maar als de koeien nadien enorm veel gaan selecteren, dan is het belang van een goed rantsoen al veel verloren gegaan. Een koe selecteert praktisch altijd, maar u moet dit zoveel mogelijk proberen te beperken.

 

Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de laadvolgorde of de mengtijd aan te passen. Het toevoegen van water aan een rantsoen kan dikwijls ook al een felle verbetering van het gemengde rantsoen zijn, dit om uw rantsoen wat natter te maken zodat de droge producten beter aan de ruwvoeders blijven kleven.

 

Het ideale droge stof % van uw totale rantsoen (ruwvoeders, natte bijproducten, krachtvoeders, ….) ligt rond de 37%.

 

Tenslotte is er ook nog de hoeveelheid restvoer. Dit moet rond de 5% zijn van uw totale rantsoen. Dus u laadt uw mengwagen tot een hoeveelheid van bijvoorbeeld 5.000 kg waarbij er dan minstens 5% (250 kg) restvoer in de krib mag liggen net voor u terug gaat voeren.

 

De meeste landbouwers zeggen wel dat er genoeg restvoer ligt, maar u moet deze hoeveelheid best effectief wegen en meten. Dan komt u heel dikwijls tot de vaststelling dat dit veel minder is dan op voorhand gedacht.

 

En als het voer op is in de krib, is er te weinig gevoerd, met als gevolg een te lage droge stof opname. Dit resulteert in te weinig liters melk.

 

Dit restvoer moet u niet op de mestvaalt gooien, maar schep dit op en voer dit mee op aan drachtige vaarzen.

 

Dus het uitgerekende, het gevoerde en het opgegeten rantsoen voor uw koeien kunnen al wel eens sterk van elkaar verschillen.

 

U kunt dan wel denken dat u een goed rantsoen hebt, maar toch geven de koeien er te weinig melk van.

 

Als u probeert bovenstaande puntjes goed in orde te krijgen, zal er al direct wat meer melk in de koeltank zitten en zal uw voerefficiëntie al een stuk beter zijn.

 

Veel succes met het voeren van uw koeien !​​​​