LijnVDA-rechts

Juiste oogsttijdstip van uw kuilmaïs

Nieuwsbrief opgesteld door Koen Timmermans, rundveespecialist bij Vanden Avenne-Ooigem

 

Het zal dit jaar een enorme uitdaging zijn om het juiste tijdstip te bepalen wanneer u nu precies uw kuilmaïs moet oogsten.

 

De verschillen zullen zeer streekgebonden zijn en ook qua percelen. Sommige percelen zijn al gezaaid eind april, andere in juni en de laatste begin juli.

 

Het zal moeilijk zijn om al uw percelen in 1 keer te hakselen.

 

Voor kuilmaïs heeft een droge stof percentage van 35% de meest optimale voederwaarde voor uw rundvee.

 

Ga zelf, of met uw specialist, het perceel in om te beoordelen of de maïs oogstrijp is.

 

Let goed op de kolf en dan met name op de korrel. Optimaal is een donkergele korrel die moeilijk met de nagel kan worden ingedrukt.

 

Het is ook belangrijk goed naar de plant te blijven kijken. Laat deze niet te ver afsterven. De plant mag best groen zijn, zolang de korrel maar goed rijp is. Als de plant helemaal is afgestorven kan men deze ook moeilijk aandrukken bij het inkuilen met als gevolg broei in je maïskuil.

 

Zoals eerder gezegd ligt het optimale droge stof gehalte rond de 35%. Wacht u langer, dan wordt het zetmeelgehalte wel wat hoger, maar de kans op broei vermeerdert ook. Doordat een drogere kuil minder goed inweekt, verteert deze slechter wat resulteert in minder goede resultaten bij uw dieren. Te droge maïs remt de voederopname bij uw koeien.

 

 

SAMENGEVAT:

Probeer UW kuilmaïs op het juiste tijdstip te oogsten en goed in te kuilen.

 

Dit alles zorgt voor de basis van een goed ruwvoeder wat achteraf resulteert in de beste prestaties van uw dieren.