LijnVDA-rechts

Hittestress bij melkvee

Opgemaakt door Dr. Pieter Passchyn, dierenarts rundvee bij Vanden Avenne-Ooigem nv

 

Wat voor ons aangename temperaturen zijn, zijn voor melkvee vaak minder aangenaam. Hittestress treedt sneller op dan u denkt! Neem daarom tijdig de nodige maatregelen.

 

OORZAKEN VAN HITTESTRESS

 

Er zijn verschillende bronnen van hitte die samen kunnen bijdragen tot het ontstaan van hittestress:

 

  • Hitte ontstaan door direct zonlicht. Vergeet ook niet dat een zwarte vacht meer hitte absorbeert dan een witte vacht. 
  • Hitte ontstaan door de verteringsprocessen. Ruwvoerrijke rantsoenen zullen meer hitte vrijgeven dan rantsoenen met een hoger krachtvoeraandeel.
  • Conductie': Dit gebeurt wanneer dieren bij elkaar staan. Bijvoorbeeld: in de wachtruimte voor het melken of vaak liggen koeien ook dicht bij elkaar in de schaduw van een rij bomen. Hierdoor zal de hitte als het ware gevangen blijven en overgezet worden van koe naar koe.

SYMPTOMEN EN GEVOLGEN

 

Hittestress verandert de voeropname en het gedrag van melkkoeien. Koeien gaan minder gaan eten en meer gaan selecteren. Zo geeft een verlaagde opname van (vezelrijk) voer een grotere kans op een negatieve energiebalans en pensverzuring.

 

Daarnaast vergroot pensverzuring en het langdurig staan van koeien de kans op klauwproblemen. Een langere sta-tijd is een bekende reactie van melkvee om warmte kwijt te raken, maar hierdoor verbruikt een koe ook meer energie die niet meer kan worden gebruikt voor de melkproductie.

 

Vaak gaat ook het vetgehalte dalen en de lichaamstemperatuur stijgen. Op korte en lange termijn zullen er ook meer vruchtbaarheidsproblemen ontstaan (moeilijk tochtig zijn, slecht drachtpercentage,...).

 

Recent onderzoek in Nederland berekende dat bij hittestress de schade kan oplopen tot zo'n € 270 per koe per jaar.

 

WANNEER HEBBEN DIEREN LAST VAN HITTESTRESS ?

 

Omdat niet enkel de temperatuur een rol speelt, maar ook de luchtvochtigheid, werd een speciale index berekend, nl. de THI of Temperatuur Vochtigheid Index. Verschillende onderzoeken tonen aan dat vanaf 68 THI de dieren een verminderde melkproductie hebben. In onderstaande grafiek kunt u zien in welke situaties van temperatuur en vochtigheid dit zich zal voordoen.

 

Een vuistregel: vanaf 22 °C heeft een koe last van de hitte en zal ze minder melk geven. Dit zal zich in België dus toch geregeld afspelen tijdens de maanden juni, juli en augustus.

 

MAATREGELEN

 

  1. Verhoog de beschikbaarheid van drinkwater 
    In zomermaanden kan de behoefte van water met 50% toenemen. Zorg ook voor bacteriologisch en chemisch proper water en plaats desnoods enkele extra waterbakken. Reinig de waterbakken vaker.
  2. Verander het voermanagement
    Probeer vaker vers eten te voeren. Voer ook een groter aandeel 's avonds. Let op dat het voer in de voergoot niet te warm wordt.
  3. Verhoog ventilatie in de stal
    Zoveel mogelijk de stal open zetten om natuurlijke ventilatie te creëren. Daarnaast zullen ventilatoren en ‘fans' zeker helpen.
  4. Concentreer het voer en corrigeer dit voor de verhoogde mineralenbehoefte.
  5. Specifieke voederadditieven helpen de penswerking op peil te houden;

 

Vanden Avenne heeft voor u verschillende additieven klaar in de strijd tegen hittestress:

 

  1. RUMIBUF NG (pensbuffer, kan ingemengd worden in het voer)
     
  2. IMMUNO² (mineraalmengsel in zakgoed, ter verbetering van de immuniteit)

 

Contacteer uw vertegenwoordiger als u meer informatie wenst over onze producten.

 

VANDEN AVENNE WENST U EEN AANGENAME ZOMER TOE !