Over Vanden Avenne

Vanden Avenne: familiebedrijf met oog voor groei

De geschiedenis van het familiebedrijf Vanden Avenne gaat terug tot 1889. Overgrootvader Zeno Vanden Avenne begint in Ooigem aan het kanaal Roeselare-Leie een bloeiende handel in landbouwgrondstoffen.

Met de hulp van zijn zonen legt hij de basis voor een moderne mengvoederfabriek, die doorheen de jaren alleen maar zal uitbreiden.

Vier generaties later is Vanden Avenne, onder leiding van Patrick Vanden Avenne en zijn zonen Thomas en Maurits, één van de grootste veevoederfabrikanten in België.

Dhr. Patrick Vanden Avenne
Dhrn. Thomas en Maurits Vanden Avenne

Elke dag produceert de indrukwekkende mengvoederfabriek in Ooigem 2.000 ton veevoeder. Maar de ambitie van Vanden Avenne reikt verder. Sinds 2010 heeft Vanden Avenne een nieuwe productie-eenheid in het Waalse Floreffe, op zo'n tien kilometer van Namen.

Het is de grootste productie-eenheid van mengvoeders in Wallonië.

De gloednieuwe fabriek heeft een capaciteit van 210.000 ton voeder per jaar en bedient met haar unieke ligging veehouders in Wallonië, het Groothertogdom Luxemburg en de provincie Limburg op hun wenken. In 2010 wordt gedelegeerd bestuurder Patrick Vanden Avenne voorzitter van de Europese mengvoederfederatie FEFAC, en dat voor een periode van drie jaar. Ook buiten de landsgrenzen houdt Vanden Avenne de vinger aan de pols.

Vanden Avenne is in de voorbije 25 jaar in omzet verdrievoudigd en is daarmee de onbetwistbare nummer twee in België. Een tweede productie-eenheid werd opgestart in samenwerking met de Waalse coöperatie Scam in Floreffe en draait eveneens op volle toeren. Het bedrijf Vanden Avenne heeft inmiddels ook een stevige vleesdivisie uitgebouwd voor varkens- en kippenproducten met de bedrijven Sus Campiniae, Bens Vlees, Bens Retail en Halal Supply. De vijfde generatie heeft haar intrede gedaan met Thomas en Maurits Vanden Avenne die de weg banen voor de zesde generatie.

Meer weten? Bekijk onze bedrijfsfilm