Haal het beste uit de transitieperiode

Haal het beste uit de transitieperiode!

 

Opgemaakt door Pieter Passchyn, dierenarts rundvee bij Vanden Avenne-Ooigem nv

De transitieperiode omvat de overgang van een droogstaand dier naar een lacterend dier. De ganse droogstand en het begin van de lactatie zijn de sleutelmomenten op een melkveebedrijf.

Wat is het belang van een goede transitieperiode?

Dieren die vlot doorheen deze periode gaan, zullen een hoge piekmelkproductie hebben. Per liter meer tijdens piekproductie, zal een koe 100 liter melk meer geven in deze lactatie. Daarnaast is het ook zo dat meer dan 90% van de ziekten bij melkvee voorkomen kort na kalven. Dit komt onder andere doordat het dier meer metabole stoornissen ondervindt (kalfziekte, slepende melkziekte, pensverzuring) tijdens deze periode. Tevens wordt in deze periode de basis gelegd voor een goede eicelkwaliteit, wat later zal resulteren in een goede vruchtbaarheid. Ook de hoeveelheid biest en de kwaliteit ervan wordt deels bepaalt door de voeding tijdens de droogstand. Dit zal dan op zijn beurt leiden tot gezonde fitte kalveren.

Welke fouten zien we in de praktijk?

Er bestaat natuurlijk niet 1 ultiem droogstandsrantsoen, maar er zijn wel enkele spelregels. Regelmatig zien we dan ook dat er hier tegen gezondigd wordt: te veel energie, te weinig energie, te weinig eiwit, een lage drogestofopname,... etc. Vaak staat de theorie ook te ver van de praktijk. Opdelen in 2 groepen bijvoorbeeld is op onze bedrijven praktisch vaak niet haalbaar, waardoor de resultaten dan ook regelmatig tegenvallen.

Hoe kan het dan wel?

Vanden Avenne heeft een unieke aanpak om de transitieperiode tot een succes te brengen!

Meer info?

Contacteer de rundveespecialist in uw regio of kom langs op onze stand (1570) tijdens Agriflanders!